Izaslanstvo vojvođanskih Hrvata posjetilo Sabor

Zagreb - Predstavnici Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina – Pododbora za hrvatske manjine u europskim državama primili su danas u Hrvatskom saboru izaslanstvo Hrvata iz Vojvodine koje je predvodio Josip Ivanović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Srbije i Crne Gore.

Istaknuvši kako je briga Republike Hrvatske za Hrvate izvan domovine jedan od prioriteta državne politike i ustavna obveza, predsjednica Pododbora Ivana Sučec-Trakoštanec izrazila je spremnost Hrvatske na pomoć u poboljšavanju položaja hrvatske zajednice u Srbiji i Crnoj Gori. 

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Srbije i Crne Gore Josip Ivanović upoznao je članove Pododbora s prilikama u susjednoj državi, izrazivši pritom zadovoljstvo dosadašnjim radom Vijeća kao institucijom putem koje hrvatska manjina u Srbiji i Crnoj Gori može ostvarivati svoja prava. Ivanović je dodao kako je krajnji cilj djelovanja hrvatske zajednice u Srbiji i Crnoj Gori kulturna autonomija, koja se mora postići prije svega na području obrazovanja, jezika i kulture. Dodajući kako se rezultati ne mogu očekivati bez pomoći i podrške domovine, Ivanović je naglasio nužnost uspostavljanja suradnje Hrvatskog nacionalnog vijeća Srbije i Crne Gore sa svim državnim tijelima Republike Hrvatske. 

Ocjenivši sastanak prvim korakom u još intenzivnoj daljnjoj suradnji, Ivana Sučec-Trakoštanec prihvatila je poziv Hrvatskog nacionalnog vijeća da Pododbor jednu od budućih sjednica održi kao gost Vijeća u Vojvodini.