Predsjednik Sabora Jandroković na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja"

Knin - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na svečanom obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice Vojno-redarstvene operacije "Oluja" koje je počelo budnicom ulicama Knina u izvođenju orkestra Oružanih snaga RH. Uz ostale državne i vojne dužnosnike, predsjednik Sabora na samom početku svečanosti susreo se sa stopostotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima prve skupine i članovima obitelji poginulih i nestalih branitelja u VRO "Oluja". 

Na spomenik Hrvatske pobjede "Oluja 95" na središnjem kninskom trgu zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položili su i svijeće zapalili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Molitvu za poginule hrvatske branitelje predvodio je vojni ordinarij, mons. Jure Bogdan, a svečanosti su uz državni vrh, prisustovali hrvatski branitelji, časnici i vojnici Hrvatske vojske i policije, članovi Vlade, zastupnici u Hrvatskome saboru, vojni, vjerski i diplomatski uzvanici te mnogobrojni građani. 

U svečanom programu u središtu Knina nazočnima se obratio predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, koji je istaknuo kako mu je velika čast i zadovljstvo podijeliti radost današnjeg dana sa svima "ovdje u kraljevskom Zvonimirovom gradu, ispod stoljetne tvrđave, simbola hrvatske opstojnosti, na kojoj je prije 23 godine zavijorio slobodno, visoko i ponosno hrvatski stijeg – simbolički označivši kraj Domovinskog rata. Njegovim podizanjem dovršili smo ono što je hrvatski narod oduvijek želio – uspostavu slobodne, neovisne, suverene i demokratske Hrvatske. Sve o čemu je hrvatski narod stoljećima sanjao na kraju se ostvarilo. Taj san teško je izboren jer su za današnju Hrvatsku, njezin mir i slobodu mnogi životi morali, na žalost, nepovratno nestati. Životi naših branitelja i naših ljudi", rekao je. 

Podsjetio je na riječi prvoga hrvatskoga predsjednika dr. Franje Tuđmana, pod čijim vodstvom smo stvorili hrvatsku državu i pobijedili u Domovinskom ratu.
„Svaka nesebična žrtva pro patria nije nikada uzaludna. Njezin viši smisao dobiva na značenju vremenom.“ I toga smo danas itekako svjesni – žrtava naših branitelja, njihovih obitelji kao i svih hrvatskih ljudi. I na tome im zauvijek moramo biti zahvalni. I stalno im odavati duboko poštovanje – zbog njihove požrtvovnosti za ostvarivanje viših, plemenitih ciljeva i ideala. Ali i zbog mladih – da znaju zašto slobodno i u miru žive i u kojim okolnostima je nastala naša domovina." - naglasio je predsjednik Sabora Jandroković.

Istaknuo je kako su veličanstvenim pobjedama u Domovinskom ratu, hrvatski branitelji promijenili strateške odnose snaga, okončali velikosrpsku agresiju na Hrvatsku, osnažili i pozicionirali našu domovinu na karti svijeta te kako je u Domovinskom ratu stvorena hrvatska vojska čijoj se snazi i danas u Kninu divimo te koja je dokazala svoje borbeno iskustvo i ratno umijeće i zato je jedna od najcjenjenijih vojski u svijetu. "A zašto smo pobijedili u Domovinskom ratu? Zato što smo imali jaku nacionalnu svijest o povijesnom trenutku obnove vlastite države te viziju u kakvoj državi želimo živjeti. Pokazali smo vjeru, odlučnost, hrabrost, samosvijest, snagu, i odgovornost. Disali smo kao jedno biće – bili složni povezujući hrvatstvo u domovini i u svijetu", rekao je Jandroković te dodao da zato u Kninu vlada uvijek posebno ozračje puno emocija, ponosa i domoljublja koje je bilo presudno za naš pobjednički duh u Domovinskom ratu.

"Ljubav prema domovini je, da ponovo citiram prvog hrvatskog predsjednika, „izraz nacionalne samobitnosti, političke individualnosti i prirodne težnje svakog naroda da živi kao ravnopravna jedinka međunarodne zajednice i čovječanstva. Domoljublje je sinonim slobode i općedruštvenog napretka jer ono pokreće na stvaralaštvo sve duhovne i materijalne sile cijelog naroda i bez njega ne može normalno napredovati ni jedna zemlja pa ni čovječanstvo.“ Ali domovinu se ne može voljeti, ako ju se ne poznaje i razumije. Voljeti domovinu znači imati svijest o svojem hrvatskom nacionalnom identitetu, poznavati bogato višestoljetno nasljedstvo prošlosti, poštovati hrvatsku kulturu, njezinu slavnu znanstvenu i umjetničku kreativnost. Znati svakodnevno njegovati i primjenjivati ljepotu jedinstvenog hrvatskog jezika. Imati trajnu želju da se hrvatsko bogatstvo sačuva, dalje izgrađuje i prenosi na buduća pokoljenja. Ljubav prema domovini očituje se u našem osjećaju pripadnosti zajednici u kojoj živimo i u tome da sve što svakodnevno radimo, ne radimo samo zbog nas samih, već i zbog drugih i hrvatskog društva u cjelini. Naša dužnost je da svakodnevni posao obavljamo ispravno, pošteno i lojalno – dajući najbolje od sebe u onome što radimo. Time ćemo pokazati i naše poštovanje prema svima koji su se žrtvovali za Hrvatsku", naglasio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Istaknuo je kako danas slavimo jednu od najvažnijih pobjeda hrvatskog naroda u njegovoj povijesti te dodao: "Slavimo ju u ozračju ponosnog domoljubnog zanosa kojeg nam je ponovo vratio nedavni uspjeh naših nogometaša. Oni su nam ponovo donijeli optimizam i zajedništvo i na tome im trebamo biti zahvalni. Ali i pokazali vrijednosti koje smo svi zajedno prepoznali i koje nam trebaju biti primjer – talent, rad, međusobno povjerenje i prijateljstvo, vjeru, hrabrost i samopouzdanje. Ali prije svega poniznost – vrlinu koju u svakodnevnom životu ne cijenimo dovoljno. Jer svaka priča o uspjehu pojedinca i društva u cjelini samo je jedna, ona koja se temelji na tim vrijednostima. Vodeći se i djelujući u skladu s tim vrijednostima, mijenjat ćemo pozitivno sebe, potaknuti promjene u svojoj okolini i u konačnici osigurati napredak čitavog društva. Time ćemo dokazati istinsko domoljublje. Upravo onako kao što smo ga pokazali nedavno, u radosti zbog naših sportaša, ali i u tuzi zbog odlaska jednog od najvećih hrvatskih glazbenika, našeg Olivera. Dokazali smo da imamo ljudsku plemenitost i emotivnost koje su nas ponovo ujedinile i stoga nam trebaju biti stalne pratilje u našim životima. Uvjeren sam da, ako smo znali stvoriti i obraniti hrvatsku državu, znat ćemo ju danas i u budućnosti nastaviti graditi i razvijati, a to znači, u prvome redu, brinuti o kvaliteti života svakog hrvatskog čovjeka, skrbiti o našim braniteljima kroz primjenu novog Zakona o braniteljima, čuvati našu sigurnost i naše institucije kroz jačanje koncepcije moderne domovinske sigurnosti, jačati međunarodna partnerstva kao što činimo ovih dana s našim prijateljima iz SAD-a i Izraela i posebno čuvati povijesnu istinu i pokloniti se našim herojima kao što smo jučer učinili odajući priznanje generalima Gotovini i Markaču", poručio je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te još jednom svima čestitao Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. 

Središnja svečanost obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice Vojno-redarstvene operacije "Oluja" nastavljena je na Kinskoj tvrđavi gdje je pročitana povijesnica  o VRO "Oluji" te imena poginulih i nestalih branitelja u toj operaciji kojima je minutom šutnje odana počast. Tradicionalnom zvonjavom kninskih crkvenih zvona obilježen je ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom vojno- redarstvne operacije "Oluja", a nakon podizanja zastave Republike Hrvatske uz intoniranje himne, ispaljeni su počasni topnički plotuni u spomen na 23. obljetnicu "Oluje" te je održan zračni mimolet kao i prigodni program Acro grupe "Krila Oluje".

U sklopu svečanosti održan je i mimohod  povijesnih postrojbi, zastava iz Domovinskog rata, ešalona hrvatskih branitelja, tri ešalona postroja Oružanih snaga RH, pripadnika Nacionalne garde Minnesote, postroja MUP-a, vatrogasaca, državnih dužnosnika i uzvanika s Kninske tvrđave do crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, u kojoj je misu za Domovinu predvodio šibenski biskup mons. Tomislav Rogić i vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan. 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, uz ostale državne i vojne dužnosnike dočekao je sudionike ultra maratona Šibenik - Knin koji je održan u organizaciji međunarodne policijske federacije. 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora