Predsjednik Sabora Jandroković na svečanoj akademiji u povodu Dana oružanih snaga Republike Hrvatske

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 27. obljetnice ustroja i Dana Oružanih snaga RH, Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske koja je održana u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. 

Dan Oružanih snaga RH i Dan Hrvatske kopnene vojske obilježava se 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici, kada su javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a.

U obraćanju na svečanoj akademiji predsjednik Sabora Jandroković istaknuo je da kada govorimo o stvaranju slobodne demokratske Hrvatske ne možemo zaobići hrvatsku vojsku i njezinu ključnu ulogu u Domovinskom ratu te naglasio: „Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman koji je vizionarski promišljao Hrvatsku znao je da nema stvaranja države bez jačanja obrambene sposobnosti i oblikovanja hrvatske vojske. Znao je da su „moderne i jake hrvatske oružane snage jamstvo mira i sigurnosti, štoviše i same opstojnosti suverene hrvatske države, pa i njenog svekolikog gospodarskog napretka.“  Jednom je rekao: „Hrvatski narod i svi državljani Hrvatske žele mir i normalan razvitak, pa će stoga učiniti sve da žive u miru i blagostanju. Međutim, na svaku agresiju, na svako ugrožavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, odgovorit ćemo svim sredstvima, svjesni da ćemo u tome imati jedinstvo čitavoga hrvatskoga naroda ...“

Predsjednik Sabora rekao je kako je u iznimno teškim uvjetima Domovinskog rata, ali u zajedništvu i slozi, izgrađena hrvatska vojna snaga koja je dokazala svoje borbeno iskustvo i ratno umijeće: „Svojim veličanstvenim pobjedama promijenila je strateške odnose snaga, osnažila i pozicionirala Hrvatsku. I zbog svega toga Domovinski rat mora biti temelj današnje Hrvatske. Zato moramo uvijek i u svakoj prigodi izražavati našu zahvalnost svim braniteljima i njihovim obiteljima bez čijih žrtava ni mi ne bismo uživali danas slobodu", istaknuo je Jandroković.

Naglasio je kako su hrvatske Oružane snage, stvarane u Domovinskom ratu i izgrađivane u miru, uvijek spremne štititi hrvatski suverenitet, neovisnost i teritorijalnu cjelovitost te pružati pomoć svome stanovništvu u slučaju raznih nepogoda, što “hrvatski ljudi prepoznaju i stoga je Hrvatska vojska naš ponos", rekao je Jandroković te ustvrdio kako je njihova spremnost prepoznata  i izvan Hrvatske, među saveznicima, u svim međunarodnim mirovnim, humanitarnim i drugim operacijama i misijama u kojima sudjeluju a za koja im Hrvatski sabor uvijek, s većinskom političkom potporom, daje suglasnost.

„Sljedeće godine obilježit ćemo 10 godina našeg članstva u Sjevernoatlantskom savezu u kojem se Hrvatska i naše Oružane snage potvrđuju kao predani, pouzdani i vjerodostojni partneri. To smo i dodatno, konkretno, dokazali našim čvrstim odlukama o povećanju sredstava za obranu i osnaživanju naše vojne snage novim zrakoplovima. U ovih 27 godina naše Oružane snage pokazale su spremnost na stalnu prilagodbu i fleksibilnost. Uvjeren sam da će tako ostati i nadalje, posebno u današnjem globalnom svijetu brzih promjena i novih sigurnosnih izazova i ugroza, zaključio je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković čestitajući svima Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske vojske, ministru Damiru Krstičeviću na ulasku u Kuću slavnih američke Ratne škole, a svim dobitnicima nagrada čestitao je na njihovoj pokazanoj spremnosti, znanju te vojničkim vještinama.

Uz predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića svečanoj akademiji nazočili su i potpredsjednici Sabora akademik Željko Reiner i  Milijan Brkić, predsjednica Odbora za zakonodavstvo Marija Jelkovac, predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević, predsjednik Odbora za obranu Igor Dragovan, predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske  Božo Ljubić, predsjednik Odbora za ratne veterane Josip Đakić, potpredsjednik Odbora za obranu Anđelko Stričak, potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Joško Klisović, voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Miroslav Tuđman i zastupnik Zdravko Ronko.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora