Predsjednik Sabora Jandroković sudjelovao na obilježavanju 10 godina rada Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na obilježavanju desete godišnjice rada Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, koje je održano u Hrvatskome saboru.

Čestitajući pravobraniteljici za osobe s invaliditetom Anki Slonjšak, njezinim zamjenicima i svim djelatnicima  stručne službe Ureda deset godina uspješnog rada na zaštiti i promicanju prava i interesa osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, predsjednik Sabora istaknuo je da mu je drago što se obilježavanje ove važne obljetnice održava upravo u Hrvatskome saboru. 

- Ne samo zato što je Hrvatski sabor donio Zakon o pravobranitelju za osobe s invaliditetom, a time i uspostavio institut pravobranitelja čije je prvo sjedište bilo u njegovim prostorijama, već zato što Hrvatski sabor, kao najviše hrvatsko zakonodavno tijelo, svojim političkim odlukama utječe na unapređivanje zakonodavnog okvira o politikama i programima kojim se promiču prava osoba s invaliditetom, na njegovu učinkovitu provedbu, ali i na podizanje svijesti hrvatskoga društva o njegovoj raznolikosti te na sprečavanje svakog oblika diskriminacije na osnovi invaliditeta, rekao je Jandroković.

U svojemu obraćanju podsjetio je da je prošle godine u Hrvatskome saboru obilježena i deseta obljetnica od kada je Konvencija UN-a o pravima osoba s invaliditetom otvorena državama članicama za potpisivanje te naglasio kako je Hrvatska  bila među prvim državama potpisnicama, a Hrvatski sabor jedan od prva tri parlamenta u svijetu koji su ju ratificirali – samo tri mjeseca nakon potpisivanja. - To je, mogu slobodno reći, dokaz o čvrstoj opredijeljenosti hrvatskoga predstavničkog tijela, a time i hrvatskih građana za promicanjem i provedbom svih ljudskih prava i temeljnih sloboda osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, kazao je predsjednik Sabora Jandroković te naglasio “Kao predsjednik Hrvatskoga sabora posebno se ponosim što smo prošle godine uspjeli pokrenuti jednu važnu inicijativu, a to je prijenos plenarnih sjednica i važnih događanja Hrvatskoga sabora na hrvatski znakovni jezik, koji se mogu pratiti na javnoj televiziji. Time je Hrvatski sabor dao nov doprinos razvoju prava osoba s invaliditetom i u konkretnom slučaju omogućio jednak pristup informacijama, odnosno jednake mogućnosti za sve građane u Hrvatskoj. Isto tako, želim naglasiti da ćemo podržati svaku inicijativu kojoj je cilj uklanjanje različitih društvenih prepreka i pružanje potpore osobama s invaliditetom kako bi u najvećoj mogućoj mjeri mogle ostvariti svoje potencijale i aktivno i ravnopravno sudjelovati u svim sferama života hrvatskog društva.Te na taj način omogućiti jedan dvosmjerni razvojni put društva: s jedne strane, razvoj većeg osjećaja pripadnosti osoba s invaliditetom zajednici, a s druge strane, obogatiti zajednicu raznolikim potencijalima i sposobnostima pojedinca s invaliditetom.” 

Predsjednik Sabora istaknuo je kako je Hrvatski sabor u više navrata podržao inicijative pravobraniteljice te je tako proglasio Nacionalni dan oboljelih od epilepsije (14. veljače) , Nacionalni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti (15. veljače), Nacionalni dan invalida rada (21. ožujka), te Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama (16. svibnja). 

Podsjetio kako je u Hrvatskoj u ovih 10 godina puno toga napravljeno radi poboljšanja uvjeta i kvalitete života irada osoba s invaliditetom. - Međutim, načelo koje smo među prvima u svijetu prepoznali prije deset godina, moramo konkretno i kontinuirano primjenjivati u hrvatskom društvu, a to je da je sudjelovanje osoba s invaliditetom u društvu ograničeno, ne zbog njihovih problema, već zbog raznih prepreka u društvu – bilo da su one društvene, pravne, okolišne, političke ili gospodarske. I zbog razumijevanja tog načela, naša trajna obveza je podizanje svijesti javnosti u svim segmentima hrvatskoga društva o pravima osoba s invaliditetom, o potrebi suzbijanja stereotipa i predrasuda, o poštivanju prava na svim razinama obrazovnog sustava te promicanju priznavanja vještina, stvarnih vrijednosti i sposobnosti osoba s invaliditetom te njihova doprinosa okruženju, a time i napretku društva u ljudskom, socijalnom i gospodarskom aspektu. Kada to postignemo u potpunosti, onda možemo reći da smo se razvili kao uspješno društvo – uključivo, otvoreno, pravedno i solidarno, rekao je Jandroković.

Naglasio je kako u  promicanju pozitivne percepcije i osviještenosti o osobama s invaliditetom, a posebno u borbi protiv svakog oblika predrasuda i diskriminacije važnu ulogu, osim hrvatskih institucija, imaju i organizacije civilnog društva i mediji ”jer jedino zajedno, uključivanjem i suradnjom svih aktera, možemo kao društvo raditi na prevladavanju preostalih prepreka i nastaviti se razvijati, prije svega kao humano društvo,” zaključio je Jandroković te čestitao svim dobitnicima priznanja na dugogodišnjem humanitarnom angažmanu, medijskoj promociji i zalaganju za podizanje svijesti javnosti o potrebama osoba s invaliditetom u Hrvatskoj.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora