Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić primio veleposlanika Republike Srbije Stanimira Vukićevića

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Frano Matušić primio je u nastupni posjet veleposlanika Republike Srbije u Republici Hrvatskoj Stanimira Vukićevića.

Frano Matušić istaknuo je da je u posljednje vrijeme pojačana suradnja Hrvatske i Srbije, posebno na parlamentarnoj razini, te je izrazio svoje zadovoljstvo zbog toga. "Skorašnji posjet mješovite grupe saborskih zastupnika srbijanskom parlamentu bit će još jedan iskorak prema jačanju odnosa", rekao je Matušić. Hrvatska je spremna pomoći Srbiji na njezinom putu u EU, posebice prenošenjem svojih iskustava, kao i svim drugim zemljama u regiji u njihovom približavanju euroatlantskim integracijama. Istaknuo je kako je suradnja u regiji hrvatski vanjskopolitički prioritet, a proces europskih integracija važan za sve države regije, upravo sa stajališta jačanja sigurnosti i stabilnosti čitave regije.

Srbijanski veleposlanik izrazio je zadovoljstvo nedavnim posjetom Hrvatskom saboru Poslaničke skupine prijateljstva s Hrvatskom srbijanske Narodne skupštine, kao i susretom predsjednika Sabora Luke Bebića i predsjednice Narodne skupštine Republike Srbije Slavice Đukić-Dejanović. Također, izrazio je želju da za vrijeme njegovog mandata odnosi Hrvatske i Srbije postanu znatno bolji no što su u ovom trenutku, primijetivši da je upravo posjet parlamentarne skupine prijateljstva iz Srbije, koja je u Hrvatskoj bila primljena na najvišoj državnoj razini, otvorio novu stranicu u odnosima. Prigodom tih razgovora dogovoren je posjet mješovite grupe zastupnika iz Sabora srbijanskoj Narodnoj skupštini. Srbijanski veleposlanik naglasio je kako se vidi iskrena želja i spremnost Hrvatske da pomogne Srbiji na njezinom putu prema europskim integracijama. "Mi to pozdravljamo i želimo dobre odnose s Hrvatskom. Želimo da ova regija u budućnosti postane prepoznatljiva po suradnji, a ne sukobima". Naglasio je kako Srbija iskreno želi da Hrvatska što prije uđe u EU jer se ulaskom Hrvatske u Uniju pojačava i europska perspektiva Srbije. "Ulaskom obje države u EU, ne prestaje važnost regionalnog djelovanja, dapače, bit će važno jačati regiju unutar EU", rekao je srbijanski veleposlanik. Što se tiče BiH, smatra da interes Srbije i Hrvatske treba biti što stabilnija BiH i njezin put prema europskim integracijama te konačan ulazak u Europsku uniju. "Cilj je da BiH postane funkcionalna država kojoj se mora jamčiti suverenitet i integritet na cijelom teritoriju, a tri naroda moraju prihvatiti svoju odgovornost za stabilnost države", izjavio je srbijanski veleposlanik.

Zajednički je ocijenjeno da cijeli prostor zaslužuje konačan mir i priključenje EU unutar koje bi se u punoj mjeri razvili potencijali međusobne suradnje. Istaknuto je da su parlamenti ti koji mogu otvoriti brojna pitanja i probijati neke barijere u odnosima dviju država. "Neka se prepozna želja za obostranom suradnjom na obostranu korist. Uvijek se može naći prostor za suradnju, bitna je volja", ustvrdio je Matušić.

Autor: Služba za odnose s javnošću